Секој учесник на домашниот и на европскиот пазар, заради олеснување на неговото учество, мора да има ENTSO-E Идентификациски Код

ENTSO-E Идентификациски Код (EIC)

Секоја компанија која сака да стане учесник на пазарот на електрична енергија во Република Северна Македонија мора да добие ENTSO-E идентификациски код (EIC), кој го идентификува учесникот во сите трансакции на пазарот.

АД МЕПСО е локална канцеларија за издавање на EIC кодови. 

Потребни документи за издавање на EIC код се: 

  • Пополнето Барање за издавање на EIC код
  • Валидна лиценца за работа издадена од РКЕ
  • Тековна состојба на компанијата од Централен регистар

Барање за EIC код македонска верзија
Барање за EIC код албанска верзија
Барање за EIC код англиска верзија

Потребни документи за издавање на EIC код за виртуелен производител:

Барање за EIC код за виртуелен производител

Документите потребно е да се испратат електронски на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. и да се достават во архивата на АД МЕПСО. 

За дополнителни информации може да обратите во АД МЕПСО на: 

  • e-mail: eiccodes[at]mepso.com.mk
  • одговорнo лицe: Даниела Гаврилова и Борко Алексоски

Адреса:

Канцеларија за издавање на EIC кодови

ул.„Максим Горки“ бр.4 , 1000 Скопје

Република Северна Македонија

За дополнителни информации можете да ја посетите интернет страната на ENTSO-E:

https://www.entsoe.eu/data/energy-identification-codes-eic/


© 2024 МЕПСО. Сите права се задржани.