• Стартуваше македонската берза на електрична енергија
  • Стартуваше македонската берза на електрична енергија
  • Стартуваше македонската берза на електрична енергија
  • Стартуваше македонската берза на електрична енергија
  • Стартуваше македонската берза на електрична енергија

Стартуваше македонската берза на електрична енергија

Неактивна ѕвездаНеактивна ѕвездаНеактивна ѕвездаНеактивна ѕвездаНеактивна ѕвезда
 

АД МЕПСО како целосен сопственик на Националниот операторот на пазарот на електрична енергија МЕМО ДООЕЛ, е горд на започнувањето со работа на пазарот “Ден – однапред” за тргување со електрична енергија.
Водејќи се од фактот дека отворањето на овој пазар е клучен чекор кон модернизирање на енергетскиот сектор на државата и овозможува да се изгради модерна и отпорна енергетска иднина, успешниот старт на МЕМО која е фирма ќерка на нашата компанија, го сметаме за уште една потврда за досегашните позитивни политики и визии, а придобивките од сето тоа се несомнени- промовирање на поголема поврзаност со соседните земји, зголемена прекугранична трговија и повеќе странски инвестиции во енергетскиот сектор на земјата.

На првиот ден од тргувањето на берзата на електрична енергија учествуваа 20 компании, беа истргувани околу 500 мегават часови електрична енергија, а просечната цена што е постигната на крајот од тргувањето е 7125 денари.

Заедничкото чекорење на АД МЕПСО и МЕМО ќе продолжи и понатаму, а целта е единствена- модерна,  чиста и отпорна енергетска иднина.


© 2023 МЕПСО. Сите права се задржани.